You can specify the following variables: width // int (size in pixels) height // int (size in pixels) theme // string: ("light" or "dark" or "white") pub-name // string (max length: 16 chars) pub-id // string (use your pub id; example: ca-pub-1234567890) ALX's auto news: McLaren P1

09 март 2013

McLaren P1



Двадесет и една години след представянето на легендарният Макларън Ф1 на бял свят се появява и неговият наследник - П1. Дали новото творение ще постигне същият култов статут? Според мен не. Но очакванията към възможнотите на П1 са големи и от Макларън са убедени, че колата им ще изпревари конкуренцията.

За съжаление характеристиките на колата все още не са напълно ясни. Размерите и теглото на П1 не са представени на широката общественост. 
Задвижването на автомобила е поверено на модифицирана версия на 3,8-литровият битурбо В8 от МП4-12Ц. Увеличението е постигнато, чрез нови турбокомпресори, които нагнетяват въздуха до 2,4 бара. Мощността е 727к.с./720Нм при 7500/4000 об/мин. Към бензиновият двигател се присъединява електрически такъв с мощност от 176к.с. Ускорението до 100км/ч ще се извършваа за под 3сек. От 0 до 200км/ч за под 7 и от 0 до 300км/ч за под 17.Максималната скорост на колата е ограничена на 350км/ч.
Каросерията на колата е направена от карбонови влакна, както и монококът под нея. Скоростната кутия е 7-степенна с два съединителя. Козът на П1 пред комкуренцията е неговата аеродинамика. При 257 км/ч автомобилът генерира 600кг. притискателна сила, което е сравнимо с автомобил от сериите ГТ3. Лично на мен това число нищо не ми говори. Все пак не съм инжинер и нямам никаква представа от аеродинамика.
Интересна особеност на П1 е неговото хидропневматично окачване, което замества стандартните пружини и стабилизиращите (реактивни) щанги. При задействане на състезателен режим колата се снижава с 50мм и окачването се втърдява. При нормално движение задното крило се издига до височина 12см. В пистов режим то се достига 30см. С натискане на бутон спойлерът променя своя ъгъл, с което може да улесни изпреварване на дълга права.
Ако сте се уморили от скоростното обикаляне по състезателната писта можете да включите електрическият режим, който изключва бензиновият двигател. С едно зареждане на батериите П1 може да измине 10км.
На последно място искам да вметна, че в предната си част П1 силно ми напомня на Опел Тигра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар