You can specify the following variables: width // int (size in pixels) height // int (size in pixels) theme // string: ("light" or "dark" or "white") pub-name // string (max length: 16 chars) pub-id // string (use your pub id; example: ca-pub-1234567890) ALX's auto news: Jaguar XE

03 октомври 2014

Jaguar XE






Моделната линия на Ягуар се удължава с още един седан. След XJ и XF, идва ред и на XE. Новият модел е с най-малки размери измежду трите и попада в класа на Мерцедес Ц класа и БМВ 3. Английската котка застава срещу тях с изцяло нов дизелов двигател и алуминий.







Ягуар XE се ползва от дългогодишният опит на марката, при производство на автомобили от алуминий. Три четвърти от металните части в колата са изработени от тринадесетия елемент на периодичната таблица. В зависимост от двигател и оборудване XE тежи от 1474 до 1665кг.

Двигатели за XE са 3. Два четирицилиндрови и един шестцилиндров. Четирицилиндровите двигатели са с обем от два литра. Дизеловият е с два варианта на мощност - 163к.с./380Нм и 180к.с./430Нм. Разходът на гориво на по-маломощният вариант е впечатляващите 3.14л на 100км.

Четирицилиндровият бензинов двигател е с варианти на мощност 200к.с./280Нм и 240к.с./340Нм. Шестцилиндровият агрегат е познат от модела Ф-тайп и е с мощност от 340к.с./450Нм.

Скоростната кутия за XE е 6-степенна ръчна или 8-степенна автоматична.

Модерните системи за безопастност, като автоматично спиране и паркиране, както и разчитане на пътни знаци, предупреждаване за автомобил в мъртвата точка, следене за напускане на пътната лента и т.н. са налични.

Автомобилът разполага с Wi-Fi hot spot, както и интеграция с мобилни телефони. Управлението на екстрите се осъществява чрез 8-инчов дисплей, разположен на централната конзола.

Във Великобритания цената на XE започва от 27 000 паунда.