You can specify the following variables: width // int (size in pixels) height // int (size in pixels) theme // string: ("light" or "dark" or "white") pub-name // string (max length: 16 chars) pub-id // string (use your pub id; example: ca-pub-1234567890) ALX's auto news: Jaguar F-type

27 септември 2012

Jaguar F-type


Ягуар е една от автомобилните марки, които могат да се похвалят с дълга история, в която има силно запомнящи се моменти. Фирмата въвежда технологии, допреди това използвани само в авиацията, за производството на състезателни модели. Тип Ц,Д и xj-13, както и шосейните xk120 и тип Е са спечелили хиляди фенове по света. В съвременната история на Ягуар няма такива вдъхновяващи автомобили. Поне досега.


Тип Ф трябва да промени това.

Кабриолетът се смята за духовен наследник на тип Е. Шасито и купето на автомобила, заедно с някои компоненти по окачването и голяма част от мотора са алуминиеви. Тип Ф тежи 1600кг. Спортният автомобил се задвижва от три бензинови двигателя с механичен компресор (roots). Два от тях са V6 с обем от 3 литра и мощност 340 и 380к.с. Третият двигател е 5 литров V8 и разполага с 495к.с. Най-мощният мотор ускорява колата до 100км/ч за 4,2 секунди. Варианти за скоростната кутия няма. Тя е 8-степенна автоматична с възможност за ръчна смяна на предавките от волана.

Сгъваемият покрив е мек и може да се задейства и в движение.

Тип Ф е част от провеждащото се в момента автомобилно изложение в Париж.

Ето че настана време за освежаване на модела. От моделната 2015-а година тип Ф ще предлага повече възможности.

Най-значимата промяна за колата е добавянето на задвижване на четирите колела. Системата е позната от моделите XF и XJ. Мощността на колата се предава към задните колела, като при необходимост се задействат и предните. Системата за задвижване на четирите колела може да бъде поръчана за моделите V6S и R със 8-степенна автмотична скоростна кутия.

Друга значима промяна за тип Ф е добавянето на 6-степенна механична скоростна кутия. Вариантът е възможен само за 6-цилиндровите двигатели и е насочен към хората, които искат сами да сменят предавките на своя спортен автомобил.

Троицата на значимите промени се завършва от усилвателя на волана. Той вече ще е електрически за всички варианти на тип Ф. Инжинерите от Ягуар са решили, че са усъвършенствали системата си до степен, която дава необходимото прецизно управление за един спортен автомобил, като тип Ф.

Повече за тип Ф - тук и тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар