You can specify the following variables: width // int (size in pixels) height // int (size in pixels) theme // string: ("light" or "dark" or "white") pub-name // string (max length: 16 chars) pub-id // string (use your pub id; example: ca-pub-1234567890) ALX's auto news: Toyota Supra, BMW Z4 (G29)

06 февруари 2019

Toyota Supra, BMW Z4 (G29)

Тойота Супра е икона на Японското автомобилостроене. Тунинг компаниите продължават да работят върху 6-цилиндровият двигател на модела. Същият издържа на сериозни доработки и е високо ценен. Поради това появата на нов модел под същото име е нещо значително. Така ли е наистина?

През далечната 2003-а година се появяват първите оплаквания, че модел на Тойота продължава да ускорява при не натиснат педал на газта. В последствие скандалът се разрасна и фирмата бе принудена да ремонтира милиони автомобили. За да си възвърнат част от позагубения имидж от фирмата решиха да правят модели за ентусиасти. Така се роди ГТ86/ Субару БРЗ. Фирмата даже успя да спечели и 24-те часа на Льо Ман.

Бидейки един от 3-те най-големи автомобилни производители в света Тойота има ресурсите да направи своя разработка на тема спортен автомобил. Както видяхме с ГТ86, от фирмата предпочитат да не влагат много капитал в нещо, което се ползва за предимно маркетингови цели, а не за продажби.

Новата Тойото Супра е БМВ З4 с объл дизайн. С междуосие от 2470мм и близка дължина (4324мм и 4380мм) двата автомобила са като сиамски близнаци. Теглото с 6–цилиндровият двигател е 1520кг. Същият е с обем от 3 литра и мощност от 335к.с./500Нм. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична.

БМВ-то ще се предлага и с 2-литров, 4-цилиндров двигател с 200к.с. Същият е обявен и за Супра, което предизвика недоволството на Субару, тъй като моделът ГТ86/ БРЗ има толкова и има вероятност продажбите на боксеровата кола да намалеят значително.

В България цената на БМВ З4 започва от 83 150лв. За Супра все още няма обявени цени.