You can specify the following variables: width // int (size in pixels) height // int (size in pixels) theme // string: ("light" or "dark" or "white") pub-name // string (max length: 16 chars) pub-id // string (use your pub id; example: ca-pub-1234567890) ALX's auto news: Peugeot 208 Hybrid FE

27 август 2013

Peugeot 208 Hybrid FE


На предстоящото автомобилно изложение във Франкфурт от Пежо ще представят резултатите от своя проект 49-8. Какво се крие зад тези две числа?
Краткият отговор е – доста. Малко по-лаконично казано – всичко необходимо за създаване на автомобил с разход на гориво от 2,1 литра на 100км. Пежо 208 Хибрид ФЕ е създаден чрез партньорството на Пежо и Тотал в няколко направления – гориво, масло и композитни материали. Проект 49-8 цели да създаде автомобил, който отделя 49г въглеродни емисии на 100км пробег и ускорява до 100км/ч за 8 секунди. Как става?
Първо взимате едно пежо 208, което тежи 975кг. Подменяте всички външни панели на каросерията и пода с такива от композитни материали. Така олекотявате с 68кг.
След това премахвате пружините, реактивните щанги и долните носачи от окачването и ги подменяте с грубо казано - летва от изкуствени материали, която има променливо ниво на усукване по дължината си. Тук спечелихте още 20кг.
Взимате си един стандартен еднолитров двигател с 68к.с. След това му слагате нови алуминиево-медни бутала, фрезована алуминиева глава и покривате движещите се части с въглеродно покритие за намаляване на силите на триене и породените от тях загуби. Резултатът е обем от 1,2 литра и комресия от 16:1.
След като сте оптимизирали бензиновият си двигател е време да добавите и електрически. С мощност от 30к.с./30Нм и тегло от 7кг. С него вървят и 25кг. батерии.
Тъй като сте решили да пипнете навсякъде измисляте нов по-ефикасен начин за смазване на скоростната кутия и от Тотал ви предоставят новоразработено масло за целта.
След приключване на механиката идва ред на аеродинамиката. Тънки колела, нов дизайн на задната част на вашето 208 (това включва намаляне на задната следа с 40мм) и намален размер на отворите за въздух в предната решетка са достатъчни.
С това приключва краткият наръчник за постигане на разход на гориво от 2 литра на 100км, съставен от Пежо и Тотал.
За повече информация : тук.