You can specify the following variables: width // int (size in pixels) height // int (size in pixels) theme // string: ("light" or "dark" or "white") pub-name // string (max length: 16 chars) pub-id // string (use your pub id; example: ca-pub-1234567890) ALX's auto news: 2010 Audi A8

01 декември 2009

2010 Audi A8


Вчера в китният северноамерикански град Маями бе проведена церемонията по представянето на новото Ауди А8. Ако имате желание може да изгледате видеото от събитието тук.

Първо искам да направя едно малко уточнение. Из интернет на много места колата се обозначава като модел от 2011-а година. Аз я написах 2010-а, тъй като догодина през март месец ще я има по шоурумовете в Англия - предполагам това важи и за останалата част от Европа.

Новият флагман на немската марка е дълъг 5137 милиметра, което е приблизително 60 мм повече от 7-а серия и S-class.

Характерна особеност на Аудитата са светодиодните светлини. В А8-цата манията към малките осветителни елементи придоби пълни размери. Предните и задни светлини на автомобила са изцяло светодиодни. Освен осветителните тела външният вид на колата привлича погледа и с голямата предна решетка, обръмчена с хромирана лайстна. Като цяло можем да заключим че дизайна на третото поколение A8 е еволюция на предишният и ,естествено, следва текущата дизайнерска философия на компанията.

Във високият клас автомобили по-голяма важност има интериора и возията на автомобила. Ауди A8 разполага с адаптивно въздушно окачване, което на всеки 20-25 милисекунди се саморегулира спрямо пътните условия. Плавната возия се допълва и от нова 8-степенна скоростна кутия с крайно предавателно число 7,0:1.

Интериорът на автомобила изобилства от висококачествени кожа и дърво. Подобно на Bentley Mulsanne и тук през целият салон на автомобила преминава линия от дървен фурнир, който произлиза от дизайна на луксозните яхти. Интересна особеност на вътрешността на колата е наличието на многоцветни светодиоди. Те могат да се настроят да светят в различни цветове, като по този начин осветлението на пътническият салон допринася за спокойното и релаксиращо пътуване с автомобила. Последната инкарнация на A8 стана доста популярна с аудиосистемата на Bang & Olufsen с изкачащите от предното табло говорителчета за високите честоти. В новата A8-ца нещата не се променят. Системата се предлага като допълнителна екстра и има мощност 1400 вата и 19 говорителя. Като заговорихме за допълнителни екстри - може да поръчате стандартният набор от системи за сегмента. Особеното в случая е наличието на handwriting recognition за въвеждане на адрес в навигационната система. Също така хитра особеност е, че навигацията си взаимодейства със скоростната кутия, като по този начин маршрута на автомобила се следи, за да се избегнат излишни смени на предавките, като крайната цел е икономия на гориво.

В началото на продажбите колата ще се предлага с 4,2-литрови бензинов и дизелов двигател. Съответно с 367 и 345к.с. Дизеловият мотор може да се пхвали със сериозните 800Нм въртящ момент. По-късно тези два мотора ще се допълнят от 3,0-литров V6 дизел с 250к.с. За 12-цилиндровата модофикация и за S8 ще почакаме.

В Англия автомобила ще се продава на базова цена от 52 800 паунда.
Медийната информация за Щатите е тук.
Галерия със снимки има тук.
Видео на автомобила има тук.