You can specify the following variables: width // int (size in pixels) height // int (size in pixels) theme // string: ("light" or "dark" or "white") pub-name // string (max length: 16 chars) pub-id // string (use your pub id; example: ca-pub-1234567890) ALX's auto news: USA automakers 2

02 юни 2009

USA automakers 2

Допреди един месец нещата около всички американски автомобилни производители не изглеждаха розови, даже напротив, но всички вярваха, че GM ще избегне фалита. Уви, надеждите на американците не се сбъднаха.
На 01.06.2009 Generous Motor (както го наричат сините якички) подаде документи за обявяване на процедура по фалит. Най-големият автомобилен производител в Америка и номер едно в света в продължение на 70 години не издържа на пазарните промени.
Към момента GM има активи в размер на 80млрд долара и задължения в размер на 120млрд долара. Най-големите кредиторина компанията са Wilmington Trust Company и UAW(американският автомобилен синдикат), с по 20млрд всеки.
От започването на кризата досега GM получи 19млрд долара от американското правителство. С тази финансова помощ компанията трябваше да се стабилизира и преструктурира за намаляване на загубите.
След приключване на процедурата по обявяване на банкрут GM ще получи нови 30млрд долара. Срещу тези пари американското правителство ще получи дял от 60% в компанията. Според изявления на администрацията на Обама, държавни служители няма да се намесват в оперативната дейност на компанията, но ще имат глас при вземането на стратегически решения (назначаване на изпълнителен директор и др.)
Според плана за преструктуриране, отпреди един месец, автомобилният производител GM ще се раздели с някои от своите марки.
На първо място това е Opel(и съответно Vauxhall). Немският автомобилен производител вече намери своят нов купувач. Това е канадският производител на авточасти Magna. Те заедно с руската банка Сбербанк,която държи % от ГАЗ спечелиха битката за автомобилният производител. До момента плановете на новият собственик са до 3 години фирмата да излезе на печалба. Бе обявено, че заводите в Германия ще продължат своята дейност.
На второ място трябва да споменем, марката всъдеходи Hummer. Днес от GM официално потвърдиха, че имат предварителна договорка за продажба на марката. Все още купувачът не е обявен, но се очаква това да стане съвсем скоро(днес 03.06 станя ясно че това е китайският производител на строително оборудване Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Co., Ltd (Tengzhong)). Като основни детайли по споразумението бяха обявени запазване дейността на дръжеството и 3000-те работни места в Америка.
Подред на писъка продължаваме с Шведският прозиводител Saab. Засега няма официална сделка, но като потенциални купувачи се считат Koenigsegg, Fiat и китайците от Geely (или тама както се пише).
Последната марка, която ще напусне компанията майка е Saturn. Засега спекулациите са, че интерес към марката има от страна на концерна Renault-Samsung.

Относно Chrysler можем да споделим, че в неделя съдия Arthur Gonzales даде разрешение да се продадат доходоностните активи на компанията на новосформираната Chrysler Group LLC. В новата компания синдикатите имат 68% дял, Fiat 20%, а останалите се разделят между Американското и Канадаското правителства. В предишната ни статия споменахме, че италианците ще продават няколко модела в щатите. По последна информация това се опроверга. Fiat ще продават само модела „500”. Под марката Chrysler с технологичното партньорство на Fiat ще се разработят 5-6 нови модела, които да задоволят американските вкусове.
Относно третият северноамерикански производител- Ford, можем да споменем няколко неща. Първо, те са единствената местна компания, която преживява със собствени средства. Това само по себе си е похвално на фона на милиардите изсипани в GM. Фирмата наскоро постигна 1000 мили пробег с един резервоар , чрез хибрида си Fusion. Друга интересна новина е, че догодина на щатският пазар ще се предлага новата Fiesta, която вече е добре позната на европейският пазар. Ще е интересно да видим дали най-накрая обикновеният американец е готов да ползва малък автомобил.

Няма коментари:

Публикуване на коментар